Vertrouwenspersonen

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

De VCP is het laagdrempelig aanspreekpunt als er vragen en/of zorgen zijn bij situaties binnen de vereniging voor zowel individuen als teams.

De VCP is het aanspreekpunt voor iedereen die opmerkingen, vragen of signalen heeft met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag en andere integriteitschendingen of over een concrete situatie een gesprek wil voeren. De VCP is beschikbaar voor zowel slachtoffers, beschuldigden als overige betrokkenen.

Grensoverschrijdend gedrag in de sport wordt gedefinieerd als:
Elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of als gevolg heeft dat de vaardigheid en/of veiligheid van een of meerdere personen wordt aangetast.

Sport zou voor iedereen prettig, plezierig en veilig moeten zijn. Daarom werken ook wij aan een sociaal veilige sport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Samen blijven bouwen aan een veilige sport en een fijne sportplek voor iedereen is een doel van WTV Wehl.

Soms gebeuren er jammer genoeg zaken waar je niet graag over praat met anderen of die erg gevoelig liggen. Mogelijk is er sprake van ongewenste omgangsvormen. Er zijn verschillende manieren om daarmee om te gaan. De meest directe weg is en blijft om een voorval van ongewenste omgangsvormen te bespreken met de betrokkene(n). Dit is soms te confronterend of diegene durft dit (nog) niet aan. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om het met de tennisleraar, de leider van het team of met een bestuurslid te bespreken. Om op die manier geen directe confrontatie met de betrokkene(n) aan te gaan. Wanneer deze stap te groot is kan een VCP ingeschakeld worden en de helpende hand bieden. De VCP dient in eerste instantie als klankbord, waarbij klachten en/of problemen onafhankelijk en op vertrouwelijk wijze worden besproken. Na een melding bij de VCP vindt een eerste gesprek plaats en naar aanleiding hiervan wordt een plan van aanpak opgesteld.
De aanpak kan bestaan uit advisering, begeleiding, bemiddeling of er kan doorverwezen worden naar andere professionele ondersteuning.

Wat zijn ongewenste omgangsvormen?

  • Agressie en geweld – Discriminatie
  • Pesten en/of treiteren – Roddelen en/of negeren
  • Intimidatie – Seksuele intimidatie
  • Signalen van anderen

Wanneer er sprake is van dit soort ongewenste omgangsvormen dan kan er contact worden opgenomen met de VCP of kan iemand van het bestuur, een lid van de vereniging of een vrijwilliger erop wijzen dat het mogelijk is om de VCP in te schakelen.

Vertrouwenspersoon WTV – Kim Wilke 06-30634516